Ziua în care am fost mândru de România mea

Astăzi a fost ziua în care am fost tare mândru de România mea. Am fost mândru de fiecare din cei 10175 de români care au venit, într-o zi de sâmbătă, la un curs de prim ajutor. Am fost mândru de părinții care și-au adus copilașii să învețe manevrele de resuscitare. Am fost mândru de multe. Dar mai presus de toate, am fost mândru de eroii din tribune. Am fost mândru de fiecare om de la Serviciile de Ambulanță din țară, de fiecare om de la SMURD și de fiecare om de la Crucea Roșie.

Povestea de astăzi are două protagoniste. Două eroine de la care am învățat astăzi mai mult decât manevrele de resuscitare. Am învățat cât de grea este meseria lor, deși cumva bănuiam asta, și câte sacrificii fac pentru a fi prezenți la fiecare pacient care le solicită ajutorul. Mi s-a predat o lecție de viață fără să urmăresc asta.

20160528_180205Prima eroină este din Tulcea, este asistentă în cadrul Serviciului de Ambulanță și se numește Dumitru Mihaela. De la dumneaei am învâțat astăzi cum anume să acord primul ajutor. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la doamna Dumitru a fost răbdarea cu care explica fiecărui participant care venea să o asculte ce anume trebuia să facă. Mi-a plăcut foarte mult atenția pe care o dădea fiecăruia și m-a surprins căldura cu care împărtășea lucrurile pe care ni le avea de transmis. Dacă nu ar fi avut o carieră în serviciul de urgență, probabil că ar fi putut face una reușită în învățământ. Astăzi a avut o clasă de aproape 30 de elevi pe care i-a învățat cum să se descurce într-o situație limită.

 

20160528_182353Al doilea erou despre care vreau să vă vorbesc vine de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și mi-a atras atenția pentru că era înconjurată de foarte mulți copilași. Pe eroină o cheamă Păun Ionela și a venit pe Arena Națională tocmai după tura de noapte. Era foarte obosită, dar nu lăsa deloc să se vadă asta. Era zâmbitoare și părea că s-a trezit de dimineață doar ca să ajungă la eveniment. Pentru că trecusem deja de partea practică a evenimentului, ne-a povestit despre importanța primului ajutor, despre faptul că mulți oameni evită să acționeze și că, în general, dacă manevrele de resuscitare nu încep din primele minute, pacientul mai poate fi adus cu greu la viață. 

 

Ne-a mai povestit și despre faptul că sistemul de urgențe este extrem de aglomerat cu solicitări care nu necesită intervenția medicală imediată. Doamna Păun ne-a explicat care e rolul defribilatorului într-o situație de urgență și de ce ele ar trebui să se regăsească în toate locurile aglomerate.  Am mai povestit și despre altele, dar cel mai mult mi-a atras atenția faptul că ambele doamne aveau mâinile tremurânde. Tremurau la fel cum tremură handbalistele noastre când oferă un interviu. Știm foarte bine că sunt extraordinare în ceea ce fac, dar vedem întotdeauna doar modestie pe chipurile lor. Doamnelor, sunteți extraordinare.

Acești eroi sunt ușor de recunoscut. Nu au pelerine, dar au un costum albastru-mov sau roșu-galben. Călătoresc în mașini albe sau roșii, iar superputerea lor se numește ”SALVEZ VIEȚI”. Da. Asta fac acești oameni în fiecare zi. Salvează vieți. 

Doamnă Dumitru, doamnă Păun, doamnelor și domnilor doctori și asistente. O să vă rog să vă duceți la o oglindă, să priviți bine în reflexia pe care o vedeți și să vă spuneți: ”Sunt un supererou”. Pentru că da, asta sunteți. Sunteți eroii zilelor noastre, iar pentru asta, toată România vă mulțumește. Vă mulțumesc și eu pentru toată munca minunată pe care o faceți în fiecare zi și mă înclin în fața dumneavoastră.

Și pentru că îmi place să am în viața mea eroi, am și poză cu unul: 

În poză sunt: doamna Păun, Roxana, Răzvan și subsemnatul.
În poză sunt: doamna Păun, Roxana, Răzvan și subsemnatul.

”Record pentru viață” a fost un real succes. Felicitări Societatății de Salvare din București și Serviciului de Ambulanță București-Ilfov!

Comments

comments

2 comentarii la “Ziua în care am fost mândru de România mea

  1. Ironia o face sau nu, deși, spre rușinea mea, habar n-aveam de evenimentul acesta, chiar astăzi am urmărit filmulețe pe Youtube despre cum se-acordă primul ajutor! Nice! 🙂 Aș fi vrut să fiu acolo.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *