Victorie și calificare

De-a lungul istoriei fotbalistice, participarea României la Campionatele Europene n-a fost niciodată încununată cu mari succese. Nici măcar ”Generația de Aur” nu a reușit mai mult decât ieșirea din grupe.
Haideți să vedem care au fost performanțele noastre:

  • în anul 1984, la prima calificare a României la Campionatul European de Fotbal, naționala reușea să facă 1 punct, fiind trimisă acasă din faza grupelor;
  • în anul 1996, România pleca acasă încă din faza grupelor, cu trei înfrângeri, administrate de Spania, Bulgaria și Franța;
  • în anul 2000, naționala reușește prima victorie din istorie la Europene, în fața Angliei, învingând prin golul lui Ionel Ganea (89′) din penalty. România iese din grupe, dă peste Italia în sferturi și pierde cu 2-0, fiind învinsă de golurile lui Totti și Inzaghi;
  • în anul 2008 naționala României pare că e pregătită să iasă din nou din grupele Campionatului European. Începe cu un egal cu Franța, continuă cu un egal cu Italia (penalty-ul ratat de Mutu încă mai plutește prin amintiri), dar pierde cu 2-0 în fața Olandei și este trimisă acasă de pe locul 3.

Recapitulând, avem o singură victorie în toate meciurile pe care le-am jucat la Campionatul European.

Acum, revenind în prezent, haideți să ne uităm puțin ce echipe avem în grupă:

  • Franța: este gazda europeanului din acest an, locul 17 în lume și locul 10 în Europa, conform clasamentului FIFA. 
  • Elveția: s-a calificat la Europene de pe locul 2, într-o grupă unde Anglia și-a câștigat toate cele 10 meciuri, ocupă locul 15 în lume și locul 9 în Europa.
  • Albania: a ajuns la EURO dintr-o grupă cu Portugalia, Danemarca și Serbia, este ocupanta locului 42 în lume și locului 24 în Europa.

România ocupă locul 22  în lume și locul 15 în Europa, s-a calificat la turneul final tot de pe locul 2 (la fel ca Elveția și Albania – Franța fiind calificată direct, din postura de țară gazdă), are cea mai bună apărare din preliminarii și o serie de trei meciuri fără gol marcat.

Astea-s datele. La acest European, România a fost aproape să obțină un egal cu Franța, dar a fost învinsă în minutul 89 de un gol fabulos al lui Payet, apoi a tras cu dinții și a obținut un egal în meciul cu Elveția. 
Avem un punct, iar la cum arată grupa noastră, putem spera chiar la locul 2, dacă România bate Albania la o diferență mai mare de un gol. Da, singura șansă ca România să treacă din nou de grupe la un Campionat European rămâne victoria în meciul de duminică. Ar fi abia a doua victorie pe care ”tricolorii” o obțin în toată istoria participărilor la turneele finale europene.

Avem un punct și un meci decisiv. Se putea mai mult? Poate. Dar nu cred că e momentul să vorbim despre asta. Nu cred că e momentul ca din țară să vină către jucători ”urări de bine”. Sunt convins că și ei și-au dorit mai mult. Sunt convins că, dacă ar fi putut, astăzi am fi avut 4 puncte și nu unul singur. Dar așa e sportul.

Oricum ar fi, la Paris am avut niște fani superbi. Și da, cred că asta e imaginea cu care trebuie să rămânem în minte după ziua de ieri. Imaginea cu fanii români mărșăluind pe străzile Parisului  și strigând ”România, România”.

Mai avem un singur meci de jucat. Sau poate două. Sau trei. Cine știe?
Hai, România!

Foto : FRF.ro

Comments

comments

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *