Tinerii nu vor în ruptul capului să muncească

„Tinerii nu vor în ruptul capului să muncească”

M-am săturat un pic de retorica asta. E obositoare până la Dumnezeu și înapoi, greșită fundamental și, de prea multe ori, folosită pentru a arăta o oarecare superioritate.

Bun, o sămânță de adevăr există. Întotdeauna există. Da, reportajul ăsta de la PRO TV ne-a arătat faptul că sunt tineri care nu vor să muncească și se văd pe banii părinților până, eventual, la moartea acestora. Peste asta mai vine un studiu care spune că 1 din 4 tineri din România nu muncesc și nu studiază. Adică niște leneși la prima vedere. Doar că nu-i așa. Hai să vedem de ce.

În România sunt extrem de mulți tineri, poate prea mulți, preponderent în mediul rural, care nu au carte de muncă, nu sunt înregistrați la Agențiile Forței de Muncă, nu sunt în șomaj, nu studiază, dar muncesc pe brânci. Sunt acei oameni care fac, în bună măsură, agricultura României să meargă, oameni care muncesc cu ziua sau pur și simplu oameni care trăiesc din ceea ce produc în curte.

Mi se pare fascinant cum unii oameni se plâng de faptul că tinerii nu vor să muncească. Serios. Cred că sunt acele persoane care nu s-au uitat vreodată pe un site de recrutări. În vara anului trecut, atunci când aveam (încă) 19 ani, îmi căutam de lucru pentru vacanța de vară. În principal sunt două tipuri de anunțuri, bine, trei dacă ești fată și ești și frumușică: call-center, reprezentant de vânzări sau video-chat. Ca să găsești unul bun sau măcar decent ai nevoie de timp, de nervi și de noroc. Să recunoaștem: posturile bune și eligibile pentru tineri fără  o experiență foarte mare sunt puține și cumva irelevante la nivelul întregii țări.

Da, dacă ieșim puțin din bula noastră, a orașelor mari, și mergem în comunitățile mici, vom vedea că există o lipsă cruntă a locurilor de muncă. Deși criza economică pare că a trecut, mediul de afaceri nu și-a revenit în România, iar asta este reflectat în faptul că 209.456 persoane și-au mutat numai anul trecut reședința din România. În general, oamenii nu pleacă atunci când le este bine. De altfel, în 2016 România a pierdut un întreg oraș de mărimea Sucevei.

O altă problemă este că da, tinerii nu mai muncesc la fel cum o făceau părinții noștri. În măsura în care se poate, preferă un job pe care îl poți face și de acasă, un program preferențial și un salariu decent. Sunt tineri care vor salarii de mii de euro pe lună de la prima anagajare, dar în majoritate cerințele nu-s atât de greu de îndeplinit. 

Retorica asta e păguboasă. Ascute „lupta de clasă” dintre generații, creează generalizări inutile și, în definitiv, nu ajută pe nimeni. Să ne aducem aminte că în România nu există o puzderie de locuri de muncă mișto, bine plătite și cu potențial mare de creștere care zac neocupate. Hai să ieșim din bula noastră puțin. Măcar pentru un city-break în realitate.

Comments

comments

3 comentarii la “Tinerii nu vor în ruptul capului să muncească

  1. A trage concluzii in functie de opinii vehiculate in media fara sa le treci prin filtru propriu e eronat. Si sigur, faptul ca duci la randul tau o lupta de imagine pentru o generatie intreaga e un lucru normal. Dincolo de asta, te invit sa te gandesti la ponderea studentilor din aceeasi generatie ca tine, sau mai simplu din preajma ta care: aplica la facultati care nu ofera o directie clara ulterior, care investesc sau nu in formarea unor abilitati concrete, care fac voluntariat sau orice actiuni ce au ca scop dezvoltarea si nu amuzamentul, care au o idee despre ceea ce-si doresc sa profeseze dupa facultate. Dupa ce vei face aceasta analiza iti vei putea da seama in ce directie mergem si daca alegerea de a nu avea un job este intr-adevar una rationala si benefica pentru majoritatea colegilor tai. City break-ul in realitatea din Bucuresti aduce o singura concluzie. In momentul de fata veniturile si beneficiile accordate sunt adaptate abilitatilor si aptitudinilor ce pot fi cumparate. Potentialul nu are nicio valoare atat timp cat nu e valorificat.

    Răspunde

  2. un articol bun scris de cineva de 20 de ani. sunt bloggeri in varsta pe care nu i-a atins „experienta vietii” sa scrie ceva atat de coerent. Like

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *