Observ zilnic oameni de bună credință care distribuie articole false, știri care sună de la început mult prea „bombastic” pentru a fi adevărate, sau fotografii care sunt mai vechi decât diploma mea de clasa I, din altă țară, dar prezentate ca și cum s-ar întâmpla în prezent. Nu, nu cu Iliescu. Alea sunt întotdeauna reale. Fie că-s din vremuri mult uitate, fie că-s de acum.

1. Încercați să vă luați știrile din presa mainstream. Da, așa hulită cum e ea, presa tradițională are un obicei prost: își verifică informațiile înainte. Dau un telefon pe la ministere, întreabă în stânga și în dreapta, face săpături. O știre falsă reprezintă o pată enormă pe obrazul unei publicații serioase.

2. Verifică din mai multe surse. Da, treaba asta nu li se aplică doar publicațiilor, ci ți se aplică și ție. Cum nici precizia unui ceas elvețian nu e de 100%, redacțiile mai pot da greș, mai pot fi atrase pe un drum greșit. În unele cazuri o fac și voit. Știți voi, „Lovitura de stat” de la Antena 3 din primăvară. Am scris despre seara aia, aici. Dacă vrei să fii un consumator de știri 100% responsabil și informat corect, ar trebui să te uiți atât la Antena 3, cât și la Digi. Da, știu cum sună, dar pe lângă marea de informații incorecte, incomplete, sau pur și simplu ficțiuni, se spun și lucruri corecte acolo. Nu-s multe, dar alea puține, câte sunt, sunt relevante în contextul în care vrei să ai un tablou complet și nu doar o parte a lui. Unele știri nu le vei vedea niciodată la Digi 24, precum unele știri nu le vei vedea niciodată la Antena 3. C-așa-i în tenis, știți voi.

3. Folosește Google. Pentru orice. Dacă vezi zilele astea faptul că ambasadorul Norvegian ne-a făcut idioți pentru faptul că nu ne valorificăm la maximum țara, dă și tu un Google: „Ambasadorul Norvegiei la București”. O să descoperi că ambasadorul de acum nu-i un bărbat, ci o doamnă, pe numele ei Lise Nicoline Kleven Grevstad, iar fostul ambasador, Øystein Hovdkinn, a spus într-o conferință de presă ce anunța constituirea unui fond nerambursabil de 300 de milioane de euro doar atât: „Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar im­portaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“. Un Google ar fi salvat situația.

4. Ștrile care nu vă plac nu-s întotdeauna știri false. Am observat că există tendința ca orice știre care contravine părerilor noastre, să fie considerată falsă. Pe de altă parte, dacă o știre pe care o citim ne confirmă total și complet opiniile, vom apăsa butonul de share mai ceva ca Hamilton pedala de accelerație în cursele alea bune.

5. Încearcă să procesezi știrea pe care tocmai o citești. Dacă pare total nebunească, știți voi, „Cioloș fiul lui Soros”, poate că este. Ah, și verifică să nu fie TimesNewRoman. E ireal cât de mulți oameni cred că ceea ce scriu băieții de la Times sunt știri reale. Da, știu, în partea noastră de internet nu pare, dar mai există o parte de internet. Aia fără hipsteri.