Nu știu despre voi, dar eu de fiecare dată când revin în țară dintr-o vacanță am câteva zile de profundă mâhnire. E momentul ăla în care realizezi că lucrurile vor reintra în normal și că viața ta aia adevărată, cu griji, probleme, facultate și altele va reveni în prim-plan.

De revelion am fost la Budapesta. Ideea a plecat mai degrabă de la niște glume între mine și Ana, finalizate cu biletele de avion luate la suprapreț (Bravo, Răzvan!) și cu găsirea unui hotel drăguțel undeva aproape de Parlamentul Ungar.

Voi posta mai multe imagini din Budapesta pe contul meu de Instagram, deci fii sigur că ai dat acolo un follow micuț. 

Să începem.

Transferul de la/înspre aeroport

Dacă aveți zborul care aterizează/pleacă în/din Budapesta la ore cât de cât normale, atunci drumul până la aeroport este destul de ușor de intuit. După ce ieșiți din terminalul de sosiri veți vedea în partea dreaptă un automat mov. De acolo vă puteți luat un bilet separat pentru linia de autobuz dintre aeroport și centrul orașului (numărul 100E), sau un bilet valabil pentru toate celelalte variante de transport în comun din Budapesta(numărul 200E până la ultima stație, iar apoi cu metroul până în oraș. Dacă n-aveți norocul să zburați la ore rezonabile, taxiul este varianta cea mai bună. Veți plăti în jur de 9000 de HUF (~30€) până la aeroport, prețul de bază fiind aproximativ 400 de HUF, iarprețul pe km 240 de HUF. Mi s-a părut interesant faptul că în Budapesta Taxify este o companie de taximetrie ca oricare alta. Are același tarif, mașinile care folosesc aplicația sun obligatoriu galbene, singura diferență vizibilă fiind că acestea au sus în loc de semnul de „Taxi”, semnul Taxify. Uber nu mai este disponibil în Budapesta, compania luând decizia să plece din Ungaria.

Transportul în interiorul orașului

Transportul în oraș este extrem de ușor de realizat. Nu vă bateți capul cu taximetrele, fiindcă transportul în comun este foarte bine pus la punct. În general există tramvaie care te vor duce rapid de oriunde până oriunde, cele mai folosite fiind 4 și 6,acestea circulând de asemenea pe tot parcursul nopții. Încercați să folosiți variantele de la Google Maps pentru transport. Sunt destul de exacte și în general vă veți descurca extrem de bine de la prima interacțiune. Nu știu cât de folositoare sunt în București, dar în Budapesta ne-au dus oriunde voiam.

Un abonament valabil trei zile (72h) pe toate liniile (mai puțin cea care merge spre aeroport-100E) costă 4150 de HUF,  iar bătăile voastre de cap au dispărut ca prin minune.

Ce să vizitezi

După cum vorbeam cu Ana Matei (Instagrammerița mea preferată de travel) acum vreo două zile, Budapesta este un oraș pe care îl vezi și îl înțelegi lejer în trei zile. Cu Dunărea pe mijloc, cu clădirea Parlamentului Ungar și cu partea nouă a orașului pe o parte, și cu zidurile fostei cetăți și partea veche a orașului pe partea cealaltă, Budapesta îți dă senzația unui oraș care, oricât de prost ar fi îngrijit, n-ar putea arăta rău vreodată.

În principiu, fiind vorba de Budapesta, atracția principală ar trebui să fie Dunărea. Și așa este. Fluviul este vedetă în oraș, iar frații maghiari au construit numai puțin de 14 poduri care leagă cele două parți ale orașului, Buda și Pesta. Dintre ele e obligatoriu să vedeți: Podul cu Lanțuri (primul pod construit peste Dunăre – 1876 -), Podul Margareta (pe podul ăsta circulă tramvaiele 4 și 6, existând chiar o stație unde călătorii pot coborâ și face poze cu Dunărea, precum și cu cele două parți ale orașului), Podul Libertății și Podul Elisabeta.

https://www.instagram.com/p/BeBlxGJlqFn/

Clădirea Parlamentului Ungar este un lucru pe care n-ar trebui să îl ratați. Din păcate eu n-am avut ocazia să-l și vizitez (pentru că pe 31 decembrie și 1 ianuarie a fost închis, iar pe 2 ianuarie se pregătea venirea premierului polonez în Parlamentul Maghiar, iar măsurile de securitatea impuneau, printre altele, și închiderea pentru vizitatori a clădirii. Există tururi ghidate în mai multe limbi (engleză, germană, franceză, spaniolă și italiană), iar locurile se pot rezerva pe site-ul parlamentului ungar.
Clădirea a fost inaugurată în 1896, cu ocazia aniversării a 1000 de ani de la fondarea statului maghiar și a fost terminată în 1906.  Parlamentul se află pe malul stâng al Dunării și este cea mai mare clădire din Ungaria.

https://www.instagram.com/p/BdwigcMliBj/

Bastionul Pescarilor din Budapesta este locul de unde poți vedea în toată splendoarea partea nouă a capitalei Ungariei. Bastionul a fost construit la începutul anilor 1900 și a fost aprope în întregime distrus în timpul celui de-al doilea război mondial. Bastionul are șapte turnuri ce reprezintă triburile ce s-au așezat în Câmpia Panonică  în anul 896.

Biserica Mátyás este situată în fața Bastionului Pescarilor. Biserica are la parter locul de rugăciune, cu spații largi și extrem de impunătoare, iar la etaj se află un muzeu din care poți afla istoria acelui loc, fiind pus accentul pe încoronarea regilor maghiari. Accesul în biserică cotă aproape 1500 de HUF.

https://www.instagram.com/p/BdqH20dFhG1/

Castelul Buda se află la doar câteva sute de metri de Bastionul Pescarilor. Acesta se află pe malul estic al Dunării și a fost reședința mai multor regi ai Ungariei. Zidurile acestuia oferă o panoramă deosebită asupra orașului, accesul fiind facilitat de autobuzul nr. 16.

Bazilica Sfântului Ștefan din Budapesta este cea mai mare biserică din Budapesta și este căutată atât pentru muzeul său, cât și pentru faptul că de pe cupola sa se poate obține o panoramă 360 a Budapestei. Prețul de intrare este de 1000 de HUF.

Sinagoga de pe strada Dohany este cea mai mare sinagogă din Europa și a doua cea mai mare din lume, după cea din New York. Locul ăsta e încărcat la fiecare colț de istorie. În Ungaria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în numai zece luni au fost omorâți aproximativ 600.000 de evrei. Populația de evrei ucisă în acele timpuri este a doua ca număr, după cea din Polonia, însă polonezilor le-a luat aproximativ cinci ani să facă asta. Astfel, în timpul Ungariei naziste evreii erau vânați și duși către lagărele de concentrare, majoritatea dintre ei fiind trimiși către Auschwitz, în Polonia. Sinagoga este locul în care peste 3000 de evrei au murit din cauza frigului, din cauza lipsei medicamentelor sau din cauza lipsei de mâncare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Dacă mergeți să vizitați sinagoga este de preferat să așteptați un tur ghidat (în engleză la fiecare 30 de minute). Acesta începe în sinagogă și se sfârșește la unul dintre monumentele închinate victimelor nazismului.

https://www.instagram.com/p/BegibcLlwUi/

Budapest Eye – pe modelul London Eye, Budapesta are și ea o roată care îi poartă pe turiști și localnici pe deasupra orașului. Nu-i așa de spectaculoasă, iar locul amplasării nu-i chiar cel mai reușit, dar puteți încerca.

Unde să mănânci

Fiind în Budapesta, te gândești că oriunde mergi ar trebui să găsești mâncare tradițională bună. E la fel ca la noi: cât de tare poate cineva să o dea în bară cu niște sarmale?
Am încercat gulaș (destul de bun), și o variantă ceva mai tradițională a unui piept de rață. Din păcate am avut senzația că acel piept va sări în orice moment să mă atace (cam atât de „în sânge” era), așa că am trecut pe alt tip de mâncare. Apropo, evitați Százéves Restaurant. Trust me on this one, ok?
Am încercat în Budapesta sushi (bun), am încercat mâncare vietnameză (decentă), am încercat o variantă de burger, un bistro (Vár Bistro) și produsele locale de la Mc și KFC.
Dacă vreți ceva rapid și bun, Pizza Me e ceea ce trebuie. Știți voi, au atât pizza normală, cât și blat de pizza acoperit cu nutella. Cam tare.

Concluzii

Budapesta e un oraș ușor de vizitat, având majoritatea centrelor de interes comprimate în centrul orașului. E suficient un city-break de trei zile pentru a putea spune că ai bifat o bună parte din obiectivele MUST HAVE ale Budapestei.
Orașul ăsta are un aer aparte. Nu încerca să îți faci un program foarte strict. Cred că-i mai bine să încerci să înțelegi orașul ăsta și să vibrezi în același timp cu el, decât să bifezi niște obiective pe o listă.

Voi posta mai multe imagini din Budapesta pe contul meu de Instagram, deci fii sigur că ai dat acolo un follow micuț. 

Budapest, see you next time.